You are currently viewing Hvad er fibernet?

Hvad er fibernet?

For at få det fulde udbytte af din wi-fi, er det nødvendigt med en god og stabil internetforbindelse. Hvis ikke der er styr på dén, vil det nemlig helt naturligt også gøre din wi-fi -forbindelse dårlig.

Den absolut bedste internetforbindelse får du med fibernet. Men hvad er det, og hvordan fungerer fibernet?

Kobberkabler vs. Lyslederkabler

Almindelige kabler består af kobbertråde. De fleste ved, hvordan sådan nogle ser ud, fordi de har set en overskåret ledning. Måske i fysiktimerne i grundskolen eller under renovering i hjemmet. Traditionelt har man benyttet ledninger af kobber til at sende data – og den data har bevæget sig via lydbølger.

Fiberkabler er også bygget op af tråde, men i stedet for tråde af kobber, bruges der bittesmå tynde rør af glas. Et enkelt fiberkabel består af hundredvis af ultratynde glasrør, der er lige så tynde som et menneskehår. På trods af det, er de dog meget holdbare og kan levere internetsignal til millioner af brugere på én gang.

Med disse gennemsigtige tråde kan man sende data med lysbølger i stedet for lydbølger. Og da lys bevæger sig hurtigere end lyd, får man med fiberkabler den absolut hurtigste dataoverførsel.

Lynhurtigt internet med en fiberforbindelse

Samtidig behøver man med en fiberforbindelse ikke dele sin opkobling med nogen, som det er tilfældet med en traditionel forbindelse. Sådan en er nemlig typisk opbygget af flere forskellige forbindelsespunkter, som måske endda benytter hver sin teknologi.

Det er for eksempel tilfældet med mobilt internet. Her leder fibernettet internetforbindelsen videre til en fælles antennemast og sender den derefter luftbåret videre ud til din telefon. Det medfører både at signalet skal overføres fra en teknologi til en anden, og at det skal deles med mange andre brugere. Det sløver hastigheden.

Med fibernet får du derimod fiberforbindelse hele vejen ind i din bolig. Derudover er din forbindelse helt din egen og kvaliteten af denne vil altid være den samme i forhold til hastighed og stabilitet.

Ikke alle kan få fibernet – desværre

Fordi fibernettet er opbygget af nedgravede kabler, er det desværre endnu ikke muligt for alle at få fibernet. Det skyldes, at fibernettet endnu ikke er opbygget i hele landet.

Se om du kan få fibernet her

Det er private koncerner og virksomheder, der sørger for udbygningen af fibernettet. Lige fra energiselskaber til mindre, lokale virksomheder der udbyder internetservice til deres kunder. Hvor fibernettet udvides, afhænger af, hvor der er interesse for etablering. Det skyldes, at det er dyrt at få gravet kablerne ned, og at det er mange meter kabel, der er tale om, Det skal derfor være en god forretning for udbyderen at udrulle fibernet det pågældende sted.

Hvis der endnu ikke er fibernet, hvor du bor, kan du tage kontakt til dit lokale energiselskab og forhøre dig ad, om der allerede er planer for etablering af fibernet. Ellers kan du få information om, hvordan du kan hjælpe med at skabe interesse for fibernet i dit lokalområde, så du også kan få glæde af det absolut hurtigste internet, der findes.